OKJ jelentős változásai 2020-tól

Bizonyára Ön is értesült róla, hogy jelentős változások történtek a felnőttképzés és a szakképzés területén. 

Lemaradt a kiszemelt szakmáról az OKJ változása miatt? Tanfolyamra menne, de nem tudja, hogyan változott meg a felnőttképzési rendszer? Minden információt megtalál a cikkben!

Az OKJ rendelet módosításával az intézményünk által oktatott összes OKJ-s szakképesítés 2020. december 31-től megszűnt! Csak néhány képzés esetében van lehetőség becsatlakozni aaz OKJ-s képzésekhez. NEM LESZ LEHETŐSÉG sem szakképesítés megszerzésére sem!  

Szeretnénk kiemelni, hogy az OKJ-t felváltó képzési rendszerben is lesz lehetőség államilag elismert ingatlanközvetítőtársasházkezelőingatlanvagyon-értékelő és közvetítőmunkavédelmi technikustűzvédelmi előadótűzvédelmi főelőadó, valamint személy- és vagyonőr szakképesítés megszerzésére! A képzésekre már most is lehet jelentkezni, akár intézményünknél is a Szakmai képzések menüpont alatt.

 

Az OKJ változása

2019. őszén a Kormány bejelentette, hogy 1 év múlva megszűnik az OKJ. 2020. szeptemberétől életbe lépett az új Szakmajegyzék, amit az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) kiváltására hoztak létre. Az OKJ-ban ezidáig közel 800 szakma szerepelt, aminek az észszerű leredukálására volt szükség, hiszen sok olyan szakmát tartalmaz, amely iránt pl. már nincs kereslet, mert elavult.

A Kormány és Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) célja az volt, hogy a túl szerteágazó és egymást fedő képzések helyett olyanokat hozzanak létre, amelyek valódi szakmai tudást és széleskörű ismereteket biztosítanak. Mivel az OKJ rendszere elavult, és átláthatatlan volt, ezért változtatásra, megújulásra volt szükség a felnőttképzésben.

Emiatt jött létre a Szakmajegyzék, amelyben a 176 képzés és 76 részszakképesítés már megfelel az Európai Unió többi tagállamában lévő tanfolyam számnak. Tehát ugyan maga az OKJ rendszere megszűnik, a szakképzés viszont nem, hiszen a Szakmajegyzékben szereplő képzések már 2020. szeptemberétől indíthatók a felnőttképzésben.

A rendszer átstrukturálása, az OKJ változása várhatóan új munkaköröket fog kialakítani, a cél az, hogy ezeknek az új munkaköröknek megfelelő piacképes tudással rendelkezzenek a munkavállalók.

 

És hogy miért is történik mindez? Mennyire igazak a változásról szóló pletykák? A fent leírtak 2 fő jogszabályban kerültek meghatározásra, de 2020. január 1-től a felnőttképzési törvény is jelentős változáson ment át.

1) A 1168/2019. (III. 28.) Korm. határozatban elfogadásra került, a „Szakképzés 4.0 - A szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája, a szakképzési rendszer válasza a negyedik ipari forradalom kihívásaira” című stratégia és a végrehajtása érdekében szükséges intézkedés.

2) A 229/2019. (IX. 30.) Kormány rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet 10. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészült ki:
„(3) A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) szerinti felnőttképzést folytató intézmény a 2020. augusztus 31-én hatályos OKJ szerint iskolarendszeren kívül oktatható szakképesítés,
részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés megszerzésére irányuló, Fktv. szerinti 
képzést 2020. december 31-ig volt indítható, amelynek szakmai vizsgáját – a javító- és a pótlóvizsgák kivételével – legkésőbb 2022. december 31-ig be
kell fejezni. (4) A (3) bekezdés szerinti képzések vizsgáit a 2020. augusztus 31-én hatályos szakmai és vizsgakövetelmények szerint kell megszervezni és lebonyolítani." 
Az  OKJ-ban megmaradt szakmák teljes körét ITT tekintheti meg 

 

Mi változik az OKJ megszűnésével?

Digitalizáció az oktatásban!

A 20. század technikai robbanása, és a 21. században is rohamos léptekkel fejlődő információtechnológia egyértelmű következménye, hogy az oktatás is a digitalizáció felé tolódik el a tantermi, személyes, frontális megjelenéssel szemben. Ezt jól láthattuk a vírus okozta tavaszi és őszi hulláma alatt. Hiszen megváltozott az élethelyzetünk, mindenkinek muszáj volt mindenkinek nyitni a digitalizáció irányába. Aki a közoktatásban tanult, otthonról, online kellett folytatnia a tanulmányait.

 

Tanítási módszerek változása

A hagyományos tantermi előadásokon kívül létrejöttek a vegyes képzések, ahol a tantermi foglalkozások kiegészülnek elektronikus tananyagokkal. Néhány képzés esetében van lehetőség önálló távoktatásra, valamint kizárólag online formában történő oktatásra.

 

Változik a szakmai vizsgáztatási rendszer

Az új Szakmajegyzék szerinti szakképesítéseket csak a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által minősített független vizsgaközpont szervezhet. Tehát, a felnőttképző intézmény felkészíti a hallgatót a szakmai vizsgára, amely sikeres teljesítéséről egy tanúsítványt állít ki. A tanúsítvány birtokában a hallgató bejelentkezhet az ország bármelyik vizsgaközpontjába, ugyanabban ahol független vizsgát tehet. Az új felnőttképzési és vizsgáztatási rendszernek kiemelt eleme a pártatlanság és a függetlenség, így a képzésben oktatók már nem vehetnek részt a hallgatóik vizsgáztatásában.

Az államilag elismert szakképesítő bizonyítványt az akkreditált vizsgaközpont álltja ki sikeres vizsga esetén. A képesítő vizsga díja szakmánként és vizsgaközpontokként eltérő, ezért érdemes az előzetes tájékozódás.

 

Tegye meg a lépést az új szakma megszerzéséhez!

Ha úgy érzi, hogy a digitalizáció felé szeretnél fordulni, akkor válasszon a Szakmai képzések  menüpont alatt az ONLINE képzésből. 

Ha viszont úgy érzi, hogy ez mégsem Önnek való, és szívesebben maradna a tantermi képzéseknél, akkor mi ebben is segítünk, és örömmel ajánljuk tantermi képzéseinket, melyektől szintén a Szakmai képzések  menüpont alatt lehet tájékozódni.

 

Az alábbiakban kiemeltünk néhány szakmai szempontból releváns cikket, amely legjobban összefoglalja a várható változásokat:

Pénzcentrum (2019.10.07.)

"Meg is rohanhatják az OKJ képzőket a következő hónapokban, amelyek eddig még megmaradtak, ha kiderülne, hogy egyes munkakörökhöz, amelyekhez eddig nem, a jövőben viszont kell majd valamilyen OKJ képzés. Az új OKJ ugyanis valóban rövidebb lett, a 150/2012. számú kormányrendelet módosult is a napokban. 2020 szeptemberétől be is lép az új rend, de azért még sok kérdés maradt nyitva, ami bizony a bolti alkalmazottakat is illeti." TOVÁBB OLVASOM 

Világgazdaság (2019.11.08.)

Szeptember 30-án a Magyar Közlönyben megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet a 2020. szeptember 1-jétől oktatható szakképesítések listájával. A választható szakmák száma jelentősen lecsökkent, de nem ez az egyetlen változás, amire oda kell figyelniük a tanulni vágyóknak. TOVÁBB OLVASOM

Magyar Nemzet (2019.04.03.)

Kedvező változások várhatók a felnőttképzés területén A SZAKSZERVEZET SZERINT NEM HALOGATHATÓ A SZAKOKTATÓK BÉREMELÉSE  TOVÁBB OLVASOM

A szakképzés mind a 19 ágazatában javában zajlik a szakmák újraosztása, hogy a jövő évi felvételin egy teljesen új választék várhassa a leendő középiskolásokat. Mint azt lapunk tegnap megírta, az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) teljesen felszámolják, és 2020-tól egy új szakképzési palettát nyitnak meg a felvételizők előtt azzal a céllal, hogy jobban elkülönüljenek egymástól a széles körű szaktudást adó alapképzések, illetve a tanfolyam jellegű, rövidebb képesítések. TOVÁBB OLVASOM

Az Én Pénzem (2019.07.15.)
A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú tanfolyamok szervezését, 2020-tól azonban már több év alatt – így nyilvánvalóan sokkal drágábban – lehet majd csak elvégezni a szakmai képzéseket. TOVÁBB OLVASOM

Népszava (2019.11.05.) - Palotás József, az NSZFH korábbi főigazgatója és Dr. Szilágyi János, az MKIK volt képzési igazgatója

Ha visszatekintünk az elmúlt 30 év szakképzés politikáját meghatározó kormányzati stratégiai anyagokra, a kormány által elfogadott szakképzés 4.0 koncepció, illetve az erre épülő szakképzési törvénytervezet tartalmát tekintve méltán kiérdemli a szakképzési ámokfutás 4.0 meghatározást. TOVÁBB OLVASOM

 Népszava (2019.11.13.) - Dr. Henczi Lajos felnőttkézési szakértő, c. egyetemi tanár

Vitatkozom azzal a cikkel, amely a múlt héten jelent meg a Népszavában Palotás József és Dr. Szilágyi János tollából, Szakképzési ámokfutás címmel. Először is, mert a szak- és felnőttképzés rendszerének változása és változtatása meglátásom szerint időszerű. TOVÁBB OLVASOM